Feyenoord krijgt te weinig; Ajax wint met 1-0

17 January 2021, 18:50 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Met veel moeite en enig geluk heeft Ajax de thuiswedstrijd tegen Feyenoord gewonnen. Een doelpunt van de 18-jarige Ryan Gravenberch volstond voor een nipte zege: 1-0.

Gravenberch was 3 jaar oud toen Feyenoord op 28 augustus 2005 voor het laatst in Amsterdam won. Op basis van de kansenverhouding had de club uit Rotterdam minimaal een gelijkspel verdiend in de Johan Cruijff ArenA. Aanvoerder Steven Berghuis schoot na rust tot tweemaal toe rakelings naast terwijl hij in een kansrijke positie stond. Invaller Luis Sinisterra kopte ver in blessuretijd op de lat.

Het niveau en de amusementswaarde van Ajax tegen Feyenoord lagen een stuk lager dan de topper van vorige week tussen de koploper uit Amsterdam en PSV, toen het tempo veel hoger lag en de duels intenser waren. Ajax zocht na de aftrap gecontroleerd de aanval en Feyenoord startte zo defensief dat het in het eerste half uur nauwelijks op de helft van de tegenstander verscheen. Het elftal van trainer Dick Advocaat groepeerde zich aanvankelijk vooral rond het eigen strafschopgebied en slaagde in de eerste 20 minuten in ieder geval in één missie. Feyenoord gaf in de openingsfase geen grote kans weg.

Ajax scoorde in de 22e minuut uit de eerste soepele aanval. Daley Blind opende met een mooie trap op Dusan Tadic, die op zijn beurt Sébastien Haller vond. De Fransman zag Ryan Gravenberch op de rand van het strafschopgebied vrij staan. De 18-jarige Amsterdammer kapte en draaide en schoot geplaatst met zijn linkervoet raak (1-0). Voor Feyenoord was die treffer aanleiding om aanvallender te gaan spelen. Dat leverde de bezoekers voor rust bijna de gelijkmaker op. Ridgeciano Haps schoot echter op het lichaam van doelman André Onana. Haps startte als linksbuiten om de aanval van Feyenoord sneller te maken. Nicolai Jørgensen kreeg de voorkeur boven Lucas Pratto als spits omdat hij iets beweeglijker is.

Met Jurgen Ekkelenkamp voor de geblesseerde Gravenberch slaagde Ajax er na rust steeds slechter in om Feyenoord onder druk te zetten. De bezoekers kwamen steeds beter in de wedstrijd en leken na ruim een uur via Jørgensen op gelijke hoogte te komen. De gelijkmaker van de Deen werd afgekeurd omdat Jens Toornstra buitenspel stond. De zware maand januari eist kennelijk nu al zijn tol bij enkele basisspelers van Ajax. Want trainer Ten Hag vond het nodig om Antony, Noussair Mazraoui en even later ook Haller naar de kant te halen. Feyenoord werd sterker en sterker na die wissels. Ajax wankelde maar ontsnapte, ook omdat Berghuis tweemaal naast schoot en Sinisterra op de lat kopte.